SZTE_HVG

HVG-rangsor: a legjobb vidéki egyetem az SZTE

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem – ezt támasztja alá a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban előkelő helyeken szerepel.

Kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem a HVG felsőoktatási rangsorán. Az elmúlt évhez hasonlóan az összetett intézményi rangsorban a második helyet érte el az SZTE. Ezen a listán csak az ELTE előzi meg a szegedi intézményt, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a legjobb. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.


A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a nyelvvizsgával felvettek arányát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktatói kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg.


A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, 10. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 16. az Általános Orvostudományi Kar. Az oktatók kiválósága alapján a karok rangsorában a 3. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 5. a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar.


Az agár-képzésterületi listán az oktatói kiválóság alapján a 13. az SZTE Mezőgazdasági Kara, a hallgatók kiválósága alapján a 11. helyen az SZTE Mérnöki Kar, a 17. helyen a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar áll. A bölcsészettudományi képzésterületi rangsorban 3. az SZTE BTK az oktatók kiválósága alapján, 5. a hallgatók kiválósága alapján. Az SZTE Gazdaságtudományi Kara a 3. legjobb a hallgatók kiválósága, 11. az oktatók kiválóság alapján a gazdaságtudományi rangsorban.


Az informatikai képzések listáján az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 6. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar. A jogi képzésterületi rangsorban az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 4. az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar. A szegedi egyetem mérnöki kara az oktatók kiválóságát mérő listán a 21. a hallgatói kiválósági listán a 22. helyen szerepel a műszaki képzésterületi rangsorban.


Az orvos- és egészségtudományi képzési rangsorban az oktatók kiválóság alapján a 3. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, 6. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 19. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 20. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A hallgatók kiválósága alapján 3. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 13. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 14. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, 15. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar.


A pedagógus-képzésterületi listán a hallgatók kiválóság alapján a 4. helyen szerepel az SZTE Tanárképző Központ, 11. helyen az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. Az oktatók kiválóság alapján a 4. az SZTE Zeneművészeti Kar és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A sporttudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján a 4. legjobb az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar.


A társadalomtudományi listán a hallgatók kiválósága alapján 7. az SZTE BTK, 9. az SZTE ÁJTK, 23. az SZTE JGYPK és 27. az SZTE ETSZK. A természettudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján 3., az oktatók kiválóság alapján az 1. az SZTE TTIK.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Krizsan DaniellaKrizsán Daniella – BTK, szabad bölcsészet

A felvételi előtt a kommunikáció, a média és a nyelvtudományok érdekeltek. Végül szabad bölcsészet szakra jelentkeztem, mert így szakiránynak a kommunikáció- és médiatudományt vettem fel, minor képzésnek pedig a nyelvtechnológiát. A szakon családias a környezet, a tanárok szinte olyanok, mintha segítőkész szülőként lennének mellettünk. Mesterképzésre is szeretnék jelentkezni, kommunikáció- és médiatudomány szakra, ahol majd a humánkommunikáció kutatásra szeretnék specializálódni. Célom, hogy kifejlesszek egy olyan módszert, amivel az emberek gyorsabban tanulnának meg idegen nyelveket.





Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.