Bezár

2021

EU_zaszlo

Az Európai Unió szomszédságpolitikájának aktuális kihívásai

Az Európai Unió szomszédságpolitikájának aktuális kihívásai

2021. április 15.
2 perc

SZTE ÁJTK NRTI – Europe Direct Szeged – EPLO online konferencia - 2021. április 23.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia fókuszában az Európai Unió szomszédságpolitikájának aktuális kihívásai állnak. Az európai szomszédságpolitikában (ESZP) érintett országok Algéria, Azerbajdzsán, Belarusz, Egyiptom, Grúzia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Moldova, Örményország, Palesztina, Szíria, Tunézia és Ukrajna. Célja a jólét, a stabilitás és a biztonság erősítése az összes fél számára. A demokrácián, jogállamiságon és az emberi jogok tiszteletén alapszik, és kétoldalú politikát foglal magában az Unió és az egyes partnerországok között, amelyet regionális együttműködési kezdeményezések gazdagítanak (Keleti Partnerség, Unió a Mediterrán Térségért).


A szomszédságpolitika alapvető célja a demokratikus elvek, az emberi jogok, a kisebbségi jogok védelme, és a kultúrák és civilizációk közötti megértés előmozdítása, amelynek területén számos kihívás azonosítható, így a politikai stabilitás, a gazdasági nehézségek, az energiaügy, a nők helyzete, a kisebbségek helyzete, migráció és az iszlám fundamentalizmus területén.

Választ keresünk olyan kérdésekre, hogy várhatóan hogyan alakul az Európai Unió és az észak-afrikai, közel-keleti és a poszt-szovjet térség államai között a kapcsolat, hogy a 2021-től induló új pénzügyi keret milyen hatást gyakorolhat a szomszédságpolitika következő éveire, és hogy az Európai Unió hogyan képes a térség államainak politikai stabilitását, gazdasági és társadalmi helyzetét javítani.

A konferencia, amely a Europe Direct Szeged, az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével valósul meg, interdiszciplináris jellegű, ötvözi az európai jog, a nemzetközi jog, a nemzetközi kapcsolatok, politika és a gazdaság nézőpontjait.

A konferencia moderátora:
Szalai Anikó, egyetemi docens, az SZTE ÁJTK NRTI intézetvezetője.

A konferencia meghívója az alábbi linken érhető el.






Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek